Skärbrädor – Är glas, plast eller trä det bästa valet för dig och ditt kök?

Försöker du bestämma vilken typ av skärbräda du ska köpa för dig kök? Här är några av fördelarna och negativen som hör samman med plastskivor, träskivor och härdat glasskivor:

Plastskärbrädor

En av fördelarna med plastskärbräda är deras ojämn yta. Med andra ord behöver du inte oroa dig för saften från dina kött och grönsaker som kryper in i ditt skärbräda och bor där. De anses vara sanitära, särskilt eftersom de är diskmaskinskydda. När du är klar att hugga bort, behöver du bara ställa in brädet i diskmaskinen och du är inställd – den kommer att bli ren och ny och ny.

Och medan du kanske inte anser någon plast skärbräda vara “vacker” – det finns några snygga där ute. Du kan hitta plast skärbrädor i en mängd olika färger, så att du kan matcha den till ditt köksinredning. Dessutom är plastskärbräda i allmänhet det billigaste – du kan därför få mer för mindre pengar. Det är en bra idé att ha flera skärbrädor i ditt kök. Kom folk föredrar att använda endast vissa brädor för kött och andra för grönsaker.

En annan bra sak om plast skärbrädor är att det finns några tunna, matta brädor. Dessa brädor är flexibla och är därför bra för överföring av mat. Också, eftersom de är så tunna och lätta, är de bra för att ta på camping och piknik. Naturligtvis kan skarpa knivar och förmodligen så småningom skära igenom en tunn plast skärbräda.

 

Träskärbrädor

Trä skärbrädor har funnits i åldrar. Kockar har lagt sina kött och grönsaker uppe på trähuggningsblock och träbänkar i många århundraden, och det har inte varit för många föroreningsproblem att tala om. Självklart är det stora problemet med träskivor i allmänhet en fråga om sanering. De är väldigt porösa – med andra ord kan de kött- och grönsaksjuice som avstötas av plastskivor verkligen suga in i trä. Germs kan få fastna i skär av knivar.

Att rengöra ditt träskärbräda är dock självklart med hjälp av sanitetsproblemet. De flesta träskivor kan tyvärr inte sättas igenom diskmaskinen – kontrollera vårdinstruktionerna innan du placerar dem genom diskmaskinen. Om du är osäker, är det bäst att handtvätta det om du vill att det ska vara länge. Använd hett vatten och tvål för att tvätta det. När du har sköljat det bra, sätt det ut för att torka. Som tidigare nämnts är de flesta träskivor ganska porösa, så det kan ta ett tag för dem att torka (de kommer att suga upp lite av det vattnet). Se till att du låter din torka noga innan du tar bort den.

För extra rengöring, använd ättika eller blekmedel och vattenlösning. Det är mycket möjligt och ganska enkelt att hålla dina träskärsbakterier och bakteriefria. Var särskilt noggrann när du tvätter ombord efter att ha klippt kött – du vill inte ha e. Coli eller salmonella överfört till din styrelse och kvar där. Naturligtvis säger vissa människor att bakterier inte i allmänhet gillar trä och att träet har naturliga bakteriedödande ämnen. Det kan emellertid aldrig skadas för att noggrant rengöra ditt bräde. Dessa egenskaper hos trä kan vara sanna för vissa skogar, men kanske inte alla. Bambu är till exempel känd för sitt motstånd mot bakterier.

 

Många anser att träskivor är mer förlåtande än andra, och de fungerar bra med skarpa knivar – de kommer inte att matta dina knivar så snabbt (det är därför de flesta knivförvaringsblock är av trä).

 

Naturligtvis är en annan viktig aspekt av träskivor deras charm. Du kan säkert lagra ditt träskärbräda borta i skåpet, men du kan också lämna det. Du kan visa den, på väggen eller på bänkskivan. Ett trä skärbräda lägger till en slags rustik charm som andra skärbrädor bara inte kan möta. Det finns några väldigt vackra handgjorda träskivor där ute.

Härdade glasskäror

trädfällning stockholm gratis

Dessa brädor kan vara väldigt vackra. Du kan hitta härdat glasskivor som har underbara mönster och bilder. Du kan även hitta de som matchar din inredning perfekt. Naturligtvis finns det andra fördelar förutom “utseende” i samband med glasskärbräda.

De är mycket motståndskraftiga mot värme (det kan dubbla som en “varmkudde”). De är också mycket lätta att rengöra – du kan bara hålla dem i diskmaskinen. Härdade glasskivor är dock inte perfekta. För en sak kan ljudet av en kniv på en av dessa brädor göra dig cringe. Ännu viktigare, glasskivor kan slöja knivar snabbare.

Sammantaget kan du bara prova några olika typer av skärbrädor och se vilka som fungerar bäst med din matlagningsrutin. Såvitt sanering av skärbrädor går – kan varje skärbräda vara en odlingsplats för bakterier och bakterier om de inte rengöras ordentligt. På samma sätt kan praktiskt taget alla skärbrädor vara mycket säkra om du bara tar extra tid

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *