A Geometric Study in Quartersawn

Nu och då får du göra något riktigt roligt. Ett av mina senaste, roliga projekt var ett matsaltak snickare i stockholm ett nytt privatboende med ett 1920-talets designtema. Vi sprang hundratals meter av Pickwick-paneler i det här hemmet – komplett med dolda dörrar till förrådsområden och väggkontakten var tryckknapp.

Åttondonets tak bestod av T & G-ash, 2 × 8 platta balkar som vilade på kolonner och möttes i mitten och 8 × 8 välvda balkar som härstammar vid korreller monterade på kolumnerna och möttes också i mitten.

Det första steget var att installera den färdiga T & G-asken i taket. Vi lade ut de platta bjälkarna och installerade askan så att de skurna ändarna skulle täckas av trimmet intill de plana strålarna, men skulle inte störa vaggarna vi skulle använda för att montera de plana strålarna själva. Jag hade aldrig arbetat med aska tidigare och jag var imponerad av hur svårt sakerna är.

Plywood taket var inte helt platt, och vi hade en 1/2-in. avslöja från den plana strålkanten till bottenytan på den platta strålen.

Vi valde en höjning för taket som skulle göra det möjligt för oss att installera T & G i ett plan och planlösning oberoende av plywood, vi sprang strängar i alla åtta riktningar som representerade detta plan och vi shimmed försiktigt när vi gick.

Här installerar vi vaggarna för de platta balkarna.
Vi gjorde dessa bara lite undermåttiga i bredden och sätta dem noga till en kritlinje. Layouten är kritisk – om geometrin inte var sant skulle våra vinklar vara avstängda och axlarna av skärningarna skulle inte anpassas.

Detta är jiggen jag gjorde för att skära de plana strålarna, som var QS vit ek. Kryssa i miteren vid behov, skära flera pajer ur skrot. När det var så satt vi till sågen för den här uppgiften.

Varje bit var fastklämd i spetsvinkeljiggen, och skenorna gliddes i tätt under fördröjda hållplatser för att hålla beståndet platt mot sågbasen.

Vi började installera de platta balkarna. Den bakre änden kan springa vild eftersom den skulle täckas av kolumnen. Eftersom sidorna av strålarna skulle täckas med plattstråltrimningen, använde vi MDO-plywoodskivor och fästs i ansiktet före montering av strålen som en enhet. Sedan kontrollerade vi passformen och skruvade igenom plywoodsidorna i vaggarna.

Vi mätta den återstående vinkeln efter att ha installerat varje ny stråle, så att vi fortsatte i korrekta steg på 45 grader.
Alla åtta platta balkar installerades, och slutresultatet var fint och platt. Omrullningarna krävde vård – vi kunde göra det mesta av en strål längd på marken, men bakänden måste göras på plats med en mätare för att undvika att röra sig bortom kolonnens främre yta och skapa ett mushål.

Basta snickare stockholm fungerade snyggt. Eftersom detta skulle vara nästan helt täckt av de välvda strålarna, kunde punkterna i de plana strålarna nippas, med undantag för den första som användes för att lokalisera strålen vid rummets mittpunkt.

Med de plana strålarna på plats var vi redo för kolonner. Dessa kom ihop från butiken, och vi var tvungna att skära dem i längd och skribra dem till väggarna.

I den här bilden kan du se att vi snackade kritlinjer med hjälp av en laser och vi installerade vår blockering.

Klippkolonn till längd.

Kolonnerna måste skrivas ganska tätt mot arkrocken som skulle ta emot tapeter. Hålrummet i de bakre ändarna av de plana strålarna gjorde det möjligt för oss att shimma dem tätt till kolonnens toppar av ett block på väggen.

När kolumnerna var på plats tillsatte vi omkretsbalkarna.

Det var för det mesta en enkel fråga om att blockera och dimensionera strålarna med trappmätare, men som du kan se hade vi svårigheter att fästa toppblocken exakt på grund av hur nära de var på väggen.

Jag antar att vi kunde ha satt en klämma in där och avgick med det vertikala blockytan, men jag tror att vi ville ha mer limning av ytan.

Vi monterade omkretsbalkarna på plats från fast lager.

Förmonteringen gjorde passformen lite mer utmanande, men det gav oss en fin ledning mellan ansiktet och botten.
Det här är en enkel höjd som jag ritade om rummet för att beräkna korallhöjden med en viss radie (överst på flygeln) och en viss ackordlängd (kolumn till kolumn).

Sketchup är ett mycket användbart verktyg för dessa typer av storskaliga layoutproblem, eftersom du kan skissa den kända geometrin och sedan mäta ritningen för att få andra användbara dimensioner, i det här fallet, den approximativa ackordlängden för flygstrålen.

De välvda bjälkarna var gjorda av MDF med QS vit ekfaner.
Bågen var utformad för att bara skumma ytan på de plana bjälkarna, och layouten matchade den platta balkens layout. Vi installerade varje stråle i fyra stycken för att förenkla monteringssidorna först, sedan botten, sedan överst (vilket inte var synligt och var egentligen bara ett fyllmedel).

I ovanstående bild kan du se sidorna för det första paret vi installerade i förgrunden och kör “igenom”.

Det vinkelräta paret stötte in i detta par, och sedan tillsattes de andra fyra för att halva kvarteren.

Nedan ser du fickhålen som används för att fästa bottnen på sidorna, och du kan se några av de blockeringar som vi brukade fästa sidorna ihop vid mittkorsningen. I bakgrunden är tryckblock som håller sidoväggbalkarna i plan med kolonnerna medan limet sätter.

De flesta av balkens sidor kan märkas på plats genom att hålla balken under den avsedda positionen och överföra en rörledning.

De fyra strålarna som halverade i kvarteren var det svåraste, men vi utarbetade en ganska tillförlitlig metod med hjälp av en torpedivån och en skrot skrapade på en avfasning.
Flera olika konfigurationer av blockering krävdes för strålkorsningarna.

Blocken för de fyra sista strålarna, som halkade i kvarteren, skruvades på insidan av sidan före tiden och fästes sedan i ett vinkelrätt block installerat mellan de två kvartbalkarna.
Vi var försiktiga med att hålla strålens sidor luddiga, justera bottenytorna, upprätthålla jämn bredd och kontrollera att alla strålarna “pekade” vid mittpunkten.

Alla knuffades i ryggen med en klämma åtminstone en gång.
Att lime på den första böjda botten var lite stressande, men det blev snabbt rutinmässigt. Den svåraste delen var att räkna ut hur man hindrar dem från att flytta sig längs bågen medan de kläms fast på plats. Punkterna på toppen skars med hjälp av en jig och en cirkelsåg, medan bottenarna körde vilda för att skäras på plats senare.

Vi gjorde de fyra som inte rörde först för att minimera eventuella ackumulerade fel.
De sista fyra tog väsentligt längre, och det var ett viktigt ögonblick att få den sista botten installerad.
Strålbottnarna skars avspolades med sidorna för att förbereda installationen av korbellerna. Vi shimmed jiggen tätt av golvet och positivt indexerade kexförbindaren för att skära en kexspår som skulle användas för att förstärka foggen mellan corbel och kolonnen.
Vi installerade de tillverkade korbellerna med kex och PL, och vi skruvade dem ovanifrån genom en plywoodskiva.

Plattbalkytan installerades färdigt. Vi byggde några enkla jiggar som gjorde det möjligt för oss att snabbt mäta längder i de akuta vinklarna med ett lasermått – i princip en “V” med varje ben exakt 10 tum. Skytte mellan två jiggar och lägga till 20 tum. Var överraskande noggrann; vi hade bara några recuts runt hela rummet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *